Fructe

Introducere

România are tradiție și condiții excelente pentru pomicultură. De la livezile din Ardeal la plantațiile de meri din Moldova, fructele românești sunt căutate pentru gust și calitate.

Principalele fructe cultivate

  • Mere – dominante în producția națională;
  • Prune – folosite în consum și pentru țuică;
  • Cireșe, vișine, caise – sezonale, exportabile;
  • Fructe de pădure – afine, zmeură, coacăze;
  • Struguri de masă – în zone viticole.

Regiuni pomicole renumite

  • Maramureș și Argeș – livezi de meri și pruni;
  • Vrancea și Buzău – cireși și vișini;
  • Mureș – fructe de pădure;
  • Dâmbovița – caise și piersici.

Probleme și modernizare

  • îmbătrânirea plantațiilor;
  • lipsa forței de muncă;
  • nevoia de tehnologizare;
  • lipsa de promovare și ambalare modernă.

Oportunități în pomicultură

Fondurile europene susțin replantarea livezilor, depozite frigorifice și prelucrarea fructelor. Consumatorii apreciază tot mai mult produsele locale și naturale.

Concluzie

Fructele din România au potențial enorm pe piața internă și internațională. Sprijinul tehnologic și asociativ poate revigora pomicultura românească.